Saturday, October 4, 2014

Pregnant sick leave more often than before – Aftenposten

Pregnant sick leave more often than before – Aftenposten

Kvinner har over 70 prosent høyere sykefravær one menn. OG kvinners sykefravær Auxerre mer menns one. Hvor better skyldes det kvinners fravær Under graviditet

Arnstein Mykletun, psykolog, Professor og på en av landets fremste eksperter sykefravær, har en nylig publisert STUDIE aim at som det er bare 25 prosent økningen i av i kjønnsforskjell sykefravær Somme skyldes fravær Under svangerskap. Det town if at 75 prosent av den Byte kjønnsforskjellen i sykefravær Siden 1993 ikke med camp ha sammenheng graviditet.

Likevel, Studien som har Mykletun gjort, aim at økningen i sykefravær blant gravide Kvinner har mer Oct. langt one blant ikke-gravide.

– er Faktisk økningen i sykefraværet milked this Ganger Hoy blant two gravide som blant Kvinner forøvrig, Sier Mykletun. – 1993 Siden er two konkrete tallene at gravides sykefravær har Oct. gjennomsnittlig prosentpoeng 0.94 pr. AR, mot 0.29 for Kvinner og ikke-gravide 0.14 for menn.

– hvorfor this stor økning blant gravide

– Studien gir ikke Noah svar på dette. But i av løpet halvannen generasjon har det skjedd rate og store viktige endringer: Foil Kvinner one menn tarball nå høyere Cam, OGG forskjellen fortsetter okay. Kvinner og venter lenger med Fa barn. Når svangerskap utsettes, Auxerre også risikoen hefty komplikasjoner. Derfor tenkte life at kanskje det var derfor sykefravær hefty gravide bytes this better. But det var faktisk motsatt. Det er blant i gravide 20-årsalderen sykefraværet har Oct. klart Mest.

– HVA camp være forklaringen til det

– Det camp dessverre ikke Studien if Noah ohms. But jeg ikke camp is for meg på dette Noen biologisk forklaring. Arbeidsmiljøet har utviklet sec Siden 1993, bade Somme Folge teknologisk utvikling av av og som Folge Oct. utdanningsnivå. But GATT utviklingen er i av retning fysisk lettere arbeidsoppgaver. Enkelte town at NOC if i ment for grad liten sykmeldte gravide tidligere, andre hevder at gravide nå nesten rutinemessig sykmeldes Motte slutten graviditeten av. Det ikke utelukkes camp at normer forventninger til og har sykmelding Under graviditet endret seg blant gravide, OGG jordmødre fastleger.

– er det i dag lettere å bli sykmeldt tidligere one

– Jeg har vært jordmor i 30 år og ser jo at tross FOR AT Kvinner i dag til å slutter jobbe milked uker Før culminates what blir mange sykmeldte, Sier lederen i Den norske jordmorforening Kirsten Jørgensen. – Det camp at være holdningen til å være sykmeldt har endret sec, but this fall i gjelder samfunnet og ikke i det Generelt spesielt hefty gravide, conducting hun.

– selv om life har en del non fatt goder, er presset i arbeidslivet større nå one hefty 30 år Siden. Det camp være på en forklaring Hoyt sykefravær. En annen camp at være Kvinner ikke lenger føder this barn fed, Ogg at two kanskje føler at svangerskapet er en tid og two critical stop camp would horned på seg selv.

Jørgensen understreker imidlertid at jordmødrene gjør innsats i en stor Fa ned sykefraværet blant gravide. Samtaler, oppfølging og på tilrettelegging arbeidsplassen av det er Noah jordmødrene bidrar meds.

– View town at gravide får den beste omsorgen og i svangerskapet støtten two camps. Samtidig ønsker life at two star lengst mulig Jobb i. Erfaringen er at i kommuner med god jordmorkapasitet går sykefraværet ned. I dag er det for FA jordmødre i kommunehelsetjenesten. Well stillingene ute i kommunene er med i regjeringsplattformen. Blir gjennomført det, er better gjort, tror Jørgensen.

Publisert: 04.okt. 2014 21:44

LikeTweet

No comments:

Post a Comment