Tuesday, July 7, 2015

Three years in prison for former Yara CEO – Dagsavisen

Innenriks

Annonse

Cxense Display

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger ga «sin godkjennelse til at personer i hans lederteam begikk korrupsjon og viste dermed at korrupsjon var akseptert i Yara», er den knusende konklusjonen til tingrettsdommer Heidi Heggdal.

Overføringer på flere millioner kroner til sønnene til to høytstående tjenestemenn i India og Libya på 2000-tallet, samt avtaler om honorarer på flere titalls millioner kroner, i realiteten var bestikkelser som utgjorde «utilbørlige fordeler» for mottakerne.

«Klassisk korrupsjon»

Og måten transaksjonene er organisert og gjennomført på er «eksempler på klassisk korrupsjon», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

– Retten sender et viktig signal om at også topplederen må regne med å stå strafferettslig ansvarlig når det brukes bestikkelser i selskapet, og at det ikke er nok å ha fine anti-korrupsjonsprogrammer hvis selv ikke lederne følger disse reglene, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Enger anker

Enger er funnet skyldig etter begge postene i tiltalen og er den som får strengest straff – tre års ubetinget fengsel.

– Dommen blir selvsagt anket, sier Engers forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs.

Han nekter kategorisk straffskyld – ikke kjente han til at betalingsavtalen i Libya og India-avtalen var en konsulentavtale, hevder han. Retten fastslår like kategorisk at Enger ikke bare visste om korrupsjonen, han godtok og oppmuntret til den.

Holba er skuffet

En av Engers aller nærmeste medarbeidere var Tor Holba. Den tidligere konserndirektøren var såkalt prosjekteier for Libya-framstøtet og måtte ha visst om de ulovlige avtalene, konkluderer retten.

Også Holba anker dommen, ifølge advokat Nadia Hall.

– Han er svært skuffet over domfellelsen, og stiller seg uforstående til rettens vurdering av bevisene. Han fastholder at han først ble kjent med betalingsavtalen sommeren 2008. Bevisene underbygger at han ikke er skyldig, sier hun.

Juridisk direktør dømt

Tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace er dømt til to og et halvt års fengsel for å ha spilt avgjørende og initierende rolle i begge forholdene. Hans politiforklaringer og to avlyttede telefonsamtaler – hvor Wallace gjør det klinkende klart at Holba var fullt ut informert og at påstander om at han ikke var det var det er «pisspreik» – utgjør dessuten avgjørende beviser i saken.

Ved flere tilfeller viser retten til uttalelser fra Wallace om at han er «en god soldat», men at han ikke var «kommandanten».

Frikjent for Libya-korrupsjon

Daniel Clauw, daværende direktør for Yaras vekststrategi, dømmes til to års fengsel som en av initiativtakerne i India-forholdet. Han fastslår at frifinnelsen for Libya-forholdet «er en riktig avgjørelse»

– Når det gjelder India-forholdet mener Clauw at retten har bedømt bevisene feil. Vi mener også at retten har anvendt selve korrupsjonsbestemmelsen uriktig. Begge disse forholdene trenger en avklaring, og det er derfor klart at min klient vil anke denne delen av dommen, sier advokat Fredrik Berg, franskmannens forsvarer.

– Yara tolererer ikke korrupsjon

Dagens konsernledelse i Yara vil ikke kommentere korrupsjonsdommen som ga ubetinget fengsel for fire tidligere toppledere i selskapet.

– Vi finner det ikke riktig å mene noe om selve dommen siden Yara ikke er part i saken, sier kommunikasjonsdirektør Bernhard Stormyr.

Yara ble ilagt en bot på 295 millioner kroner i saken, en straff som ble vedtatt med en gang. I retten har derimot tidligere konserndirektør Thorleif Enger uttalt at han mente det var en feil av Yara å vedta forelegget.

– Yara tolererer ikke korrupsjon. Vårt fokus er på fortsatt innsats for kunnskap, kultur og systemer som skal sikre en høy etisk standard, sier Stormyr. (NTB)

LikeTweet

No comments:

Post a Comment