Promotion med annonselenker
Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, mens det blir nulltillegg for alle andre, opplyser LO og NHO etter at lønnsforhandlingene endte i full enighet torsdag kveld.
– Dette er et solidarisk oppgjør der vi prioriterer de lavtlønte og likelønn, og opprettholder kjøpekraften. Det er viktig for oss, og i tråd med vedtaket i LOs representantskap, sier LO-leder Gerd Kristiansen.
Det er medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, som får et tillegg på 1,75 kroner i timen.
Rammen på oppgjøret er beregnet til 2,7 prosent, mens det i fjor var på 3,2 prosent. Det blir null kroner i generelt tillegg til arbeidstakere i overenskomster med lokal forhandlingsrett.
Tilfreds
LO og NHO møttes torsdag til innspurten i årets lønnsoppgjør etter snaue to ukers forhandlinger. Forhandlingene var i mål klokken 22.25 torsdag kveld, melder FriFagbevegelse.
LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund har denne gang vært svært samkjørte i at det bare ville være rom for beskjedne lønnstillegg i år.
Skogen Lund sier NHO er tilfreds med at de sentrale lønnstilleggene går ned for tredje året på rad.
– Deler av norsk økonomi bremser,
Utfordrende situasjon
Manglende lavlønnsprofil var på nippet til å skape brudd i torsdagens lønnsinnspurt mellom hovedpartene i arbeidslivet, ifølge Aftenposten. LO-forhandlere ga uttrykk for frustrasjon over utsiktene til at NHO, sett fra deres side, skulle skape brudd i et oppgjør med historisk lave tillegg på grunn av manglende tillegg til de lavest lønnede.
Det var på forhånd ikke ventet at forhandlingene skulle vare utover natten. LO-leder Gerd Kristiansen sier LO med årets oppgjør tar hensyn til bedriftene i en utfordrende situasjon for norsk næringsliv.
– Nå håper jeg regjeringen viser det samme ansvaret, lytter til partene og reverserer innstrammingen i permitteringsregelverket, sier Kristiansen.
Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvilket betyr at hovedlinjene som ble trukket opp før fjorårets hovedoppgjør, ble førende også i år. Det ble bare forhandlet om penger i år.
YS: Et ansvarlig lønnsoppgjør
– Vi har tatt et stort ansvar og bidratt til et meget ansvarlig oppgjør i privat sektor. Hensynet til den konkurranseutsatte industrien har veid tungt under forhandlingene, sier YS-leder Jorunn Berland.
Oppgjøret omfatter rundt 17.500 YS-medlemmer i Yrkestrafikkforbundet, Parat, Negotia, SAFE, Delta og Stafo.
– Oppgjøret har fått en lavlønnsprofil. Vi har valgt å prioritere ansatte på tariffavtaler hvor gjennomsnittslønnen er lavest, sier Berland.
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!
No comments:
Post a Comment