Thursday, May 12, 2016

New hearing in Vimpelcom case – Dagens Næringsliv

Vimpelcom-saken

Kontrollkomiteen på Stortinget kaller inn til ny høring om Vimpelcom-saken 27. mai. Her er gjestelisten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I et møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget torsdag ettermiddag ble det bestemt å holde ny høring om Næringsdepartementets eierskapsutøvelse i Telenor og Telenors håndtering i VimpelCom-saken.

Forrige gang det var planlagt høring ville komiteen trekke inn hele 19 aktører, deriblant en rekke tidligere styremedlemmer i Vimpelcom. Nå er bare en av dem invitert, Ole Bjørn Sjulstad. Men de avgåtte direktørene i Telenor, Richard Olav Aa og Pål Wien Espen, og tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder står på listen.

  • Telenor eier 33 prosent av aksjene i det internasjonale mobilselskapet Vimpelcom og har tre nominerte styremedlemmer.
  • 18. februar innrømmet Vimpelcom å ha betalt bestikkelser til Usbekistans president­datter Gulnara Karimova i perioden 2006 til 2011, og vedtok en historisk høy bot på 795 millioner dollar i et forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter. Vimpelcoms tidligere toppsjef Jo Lunder er siktet av Økokrim i saken.
  • Sigve Brekke overtok som konsernsjef i Telenor 17. august 2015, etter Jon Fredrik Baksaas.
  • I oktober gikk Brekke og styreleder Svein Aaser til næringsminister Monica Mæland (H) med ny informasjon om Vimpelcom. Dette førte til Aasers avgang 30. oktober.
  • I november ble Deloitte Advokatfirma hyret til å granske Telenors eierskap i Vimpelcom og særlig korrupsjonssaken i Usbekistan. Fire toppsjefer ble fristilt i påvente av konklusjonen fra Deloitte, deriblant finans­direktør og juridisk direktør. En konsulentavtale med tidligere konsernsjef Baksaas ble også avsluttet.
  • Gunn Wærsted tiltrådte som styreleder i Telenor 14. januar.
  • Fredag ble Deloitte-rapporten lagt frem, der Telenor fikk sterk kritikk. Både konsernsjef, styret og næringsministeren ble informert altfor sent.
  • Det ble samtidig offentliggjort at finansdirektør Richard Olav Aa og Pål Wien Espen trekker seg fra sine stillinger.

Vis mer

Her er hele listen over de som inviteres:

Næringsminister Monica Mæland med eierskapsavdelingen v/ekspedisjonssjef Mette I. Wikborg

Tidligere næringsminister Trond Giske

Styreleder i Telenor, Gunn Wærsted

Nåværende konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke

Tidligere Styreleder i Telenor, Svein Aaser

Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas

Deloitte

Transparency International

Direktørene Wien Espen og Aa

Ole Bjørn Sjulstad, medlem av VimpelCom styret 2009 til 2014

Tidligere konserndirektør Jo Lunder

Professor Tore Bråten

Må finne sannheten

Kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), mener det viktigste for komiteen nå blir å få full klarhet i “hvorfor ikke Telenor informerte departementet tidsnok og på riktig måte slik at statsråden ble satt i stand til å informere Stortinget.”

- Et betydelig spørsmål for komiteen er hvorfor det er pressen som har fått frem saken og ikke departementet. Vi må finne ut om departementet har vært tilstrekkelig aktpågivende, sier Kolberg til DN.

Han forklarer hvor viktig det er at både Baksaas og Aaser kommer til Stortinget igjen:

- Vi må også be den forhenværende ledelsen om å komme for å få klarhet i hvordan de tenkte som styreleder og konsernleder i denne sammenhengen, og hvorfor de ikke snakket riktig da de var i høring sist. Baksaas og Aaser har uttalt seg om dette i det offentlige rom. Men en ting er at de sier det i DN. De må si det til Stortinget også, sier Kolberg.

Ført bak lyset

Senest onsdag gikk KLP-fondene ut mot Telenor-styret og ledelsens håndtering av korrupsjonen i Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent og har tre oppnevnte styremedlemmer. Vimpelcom innrømmet i vinter å ha betalt store beløp i bestikkelser i Usbekistan.

Telenors egen granskning, utført av Deloitte, konkluderte nylig med at Telenors systemer for å følge opp og håndtere advarsler om korrupsjon i Vimpelcom ikke har vært gode nok. Onsdag minnet Baksaas i DN om at “rettsdokumentene fra amerikanske myndigheter om Vimpelcom-saken slår fast at styret i Vimpelcom ble ført bak lyset også i den perioden selskapet hadde konsernsjef med norsk pass. Hvis styret i et selskap Telenor er deleier i blir ført bak lyset, er det krevende å se for seg hvordan Telenor, med alle sine gode systemer, kunne hindret korrupsjon.”

 

Les også:

Norges Bank rører ikke renten

Kim Kardashian i kappløp for å gjeninnføre luftskipet: Luftskipet er tilbake (+)

Ekspertene gir terningkast på revidert budsjett: Kritiske til oljepengebruken (+)

Kygo: Symbolet på generasjon perfekt (+)

Fått med deg denne?

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment