Friday, April 1, 2016

Price gap between Norway and the EU increases – Aftenposten



Prisforskjellen for kjøttdeig av storfekjøtt mellom EU og Norge har økt med 80 prosent siden 1994. For melkepulver er forskjellen doblet, mens den for ost har økt med 61 prosent, viser tall fra Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) som Nationen gjengir.

- Norske råvarepriser går opp, mens EUs pris ligger flat eller bare øker litt. Forskjellen øker over tid for de viktige råvarene, som meieri og storfe. Når gapet øker fører det til at industrien må subsidieres mer for å ta i bruk norske råvarer, sier rådgiver Stine Evensen Sørbye ved NIBIO.

RÅK står for råvarekompensasjon, og RÅK-varer er omarbeidede jordbruksvarer som pizza, bakervarer og suppe. Disse varene har langt lavere toll enn jordbruksvarer, og er utsatt for mer internasjonal konkurranse i det norske markedet.

Over jordbruksavtalen blir det hvert år bevilget penger som skal gå til å jevne ut forskjellen mellom råvarer mellom Norge og EU. I fjor ble det utbetalt 169 millioner kroner i støtte til prisnedskriving. Siden 2010 er det i alt utbetalt 900 millioner kroner.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment