Thursday, May 21, 2015

Anundsen blame on others. He has to stop. – Aftenposten

22. juli-tragediens totale politiforvirring kom brått på en hel nasjon. Gjørv-kommisjonens knusende beredskapskritikk tvang oss til å åpne øynene for hvor dårlig det sto til. Så skulle det ryddes opp og en beredskapsminister ble satt på saken.

Nå – snart fire år etter den svarte julifredagen – slår Riksrevisjonen fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke har maktet denne rydde- og byggejobben.

Det er skremmende sterke ord når riksrevisor  Per Kristian Foss – en mann som ikke kan mistenkes for å gå opposisjonens ærend – sier at gårsdagens rapport «er noe av den mest alvorlige kritikken Riksrevisjonen noen gang har levert mot et departement».

Har sviktet

Og Riksrevisjonen har jo ikke akkurat for vane å gå stille i dørene. Nå gjelder kritikken hvordan staten løser en av sine mest vitale oppgaver: Samordne en beredskap som beskytter oss hvis det verste skulle skje. Det kan jo ramme oss igjen. Vi vet bare ikke når, hvor og hvordan. Det er derfor så avgjørende at beredskapen er robust, for å låne en av Solberg-regjeringens yndlingsuttrykk.

Det er den altså ikke. Justisdepartementet har sviktet. Det har ikke klart å utføre det helt sentrale samordningsansvaret på en god nok måte, ifølge Riksrevisjonen.  Styring og oppfølging er mangelfull, sies det videre. Det gjennomføres ingen systematisk evaluering etter øvelser, fortsetter man i denne knusende rapporten.     

Slikt finnes det ingen unnskyldning for fire år etter katastrofen. Til nød finnes det bortforklaringer.

Pinlig forsøk

Senest onsdag forklarte beredskapsminister Anders Anundsen seerne av Aftenpostens tv-utspørring at han følte seg trygg på at en ny terrorsituasjon ville bli håndtert bedre enn for fire år siden. For nå var ikke minst den viktige koordineringen på plass.

Riksrevisjonens dramatiske rapport tyder ikke på at vi kan lene oss tilbake i tillit til at Anundsen har rett. Også fordi han i går valgte å svare på kritikken med å skylde på Stoltenberg-regjeringens «manglende fokus»  og «det tar tid å få alt på plass».

Slikt er et pinlig forsøk på ansvarsfraskrivelse. Den holder ikke.

Stole på?

Så vet vi fra før at Riksrevisjonen er upopulær i departementskorridorene. Den oppfattes som pirkete og tilfeldig. Vi vet også at gårsdagens rapport dekker perioden fra 2011 til november 2014. Men vi vet dessuten noe som er viktigere: For heldigvis for oss alle har Riksrevisjonen gått inn i dette vanskelige feltet. Og nå har den avslørt at Anundsens departement ikke har fått på plass en beredskapsstyring som holder mål.  

Stoltenberg-regjeringen feilet, dokumenterte Gjørv-kommisjonen. Det er imidlertid intet forsvar for at Solberg-regjeringen ennå ikke har maktet å få på plass en beredskap det er verdt å stole på.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment