Thursday, July 14, 2016

- Toxic air in sporting goods stores – Manager

Privat med annonselenker

Hemmelige målinger utført av Greenpeace viser at inneluften i Oslobutikkene til Norrøna og Haglöfs inneholder høye konsentrasjoner av fluorerte miljøgifter i PFAS-gruppen.

Det skriver miljøorganisasjon i en pressemelding, og mener at luften i andre sportsbutikker som selger fluor-impregnert utstyr sannsynligvis er like ille.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Greenpeace har målt konsentrasjonen av miljøskadelige fluor-kjemikalier i PFAS-gruppen i inneluft i sportsbutikker i Tyskland, Italia, Taiwan, Sverige og Norge. Målingene ble gjort i hemmelighet og uten butikkenes godkjenning. Resultatene bekrefter at giftige, fluorerte PFAS-kjemikalier sprer seg fra turtøyet til inneluften i butikkene. Dette kan utgjøre et helseproblem for ansatte, skriver Greenpeace.

– Vi vet ikke hvor farlig dette er for ansatte, men vi har ingen grunn til å tro at det er farlig for kunder. Vi har heller ingen grunn til å tro at det er farlig å ha en jakke hengende hjemme, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge til Nettavisen.

I Norge ble luftmålingene gjort i Haglöfs og Norrøna sine merkebutikker i Oslo sentrum.

Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS-er) har unike vann- og fettavvisende egenskaper og brukes for eksempel i slipp-belegg på kokekar og i pustende vanntett materiale. PFAS-er er tungt nedbrytbare og enkelte typer av disse forbindelsene er påvist i relativt høye nivåer i miljøprøver.

Kilde: Miljødirektoratet

Etter en butikk i Tyskland, kommer Haglöfs butikk i Oslo dårligst ut av de europeiske butikkene vi målte inneluften i. Norrønabutikkene kommer også nokså dårlig ut. Luftmålingene i Norrøna-butikkene i både Oslo og Stockholm viste også konsentrasjoner av langkjedede PFAS’er, som er forbudt i Norge.

Målingene viste at konsentrasjonen av flyktige PFAS-kjemikalier inne i sportsbutikkene var opptil 15–30 ganger høyere enn vanlig inneluft, og 1000 ganger høyere enn i utendørsluft.

Arbeidstilsynet opplyser til at Nettavisen det finnes grenseverdier på stoffer som er i arbeidsatmosfæren.

– Det finnes i dag ingen grenseverdi for PFAS i arbeidsmiljø i Norge, men det finnes mange studier som viser at enkelte PFAS kan være helseskadelige, sier rådgiver Anne Marie Lund Eikrem i Arbeidstilsynet til Nettavisen.

Eikrem forteller at selv om det ikke finnes en grenseverdi for disse kjemikaliene, er det et krav at inneluften på arbeidsplassen skal være fullt forsvarlig.

– Det er derfor viktig at arbeidsgivere iverksetter tiltak for å redusere forekomsten av helseskadelige kjemikalier i inneluften til forsvarlig nivå. Bruken av PFAS er i dag regulert av Miljødirektoratet, og det er strenge restriksjoner på bruk av PFAS. Arbeidstilsynet følger utviklingen i forskningen som foregår på området, og vurderer hvordan dette skal følges opp, fortsetter rådgiveren.

Norrøna skriver i en E-post at selskapet innen 2020 skal fase ut all bruke av PFAS.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentar fra Haglöfs.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

LikeTweet

No comments:

Post a Comment