Det ble 200 flere helt arbeidsledige i mai, mens summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 900 personer.
Det fremgår i en pressemelding fra Nav fredag formiddag.
Nav oppgir arbeidsledighetsraten har falt til 2,9 prosent i mai, sammenlignet med 3,1 prosent i april
I mai i fjor var imidlertid arbeidsledighetsraten på 2,7 prosent.
Det var på forhånd ventet at arbeidsledighetsraten skulle fall til 2,9 prosent i mai.
Inkludert arbeidssøkere på tiltak var det 99.100 arbeidsledige i mai. Det er 10.500 flere enn for ett år siden. Bruttoledigheten i prosent har økt fra 3,2 prosent i mai i fjor til 3,6 prosent i mai i år.
– Færre nye ledige
Nav-direktør Sigrun Vågeng er relativt positiv i sin omtale av de nye ledighetstallene.
– Arbeidsledigheten har holdt seg relativt stabil de siste månedene og utvikling på arbeidsmarkedet har vært bedre enn vi forventet. Det er færre som registrerer seg som arbeidsledig og det er flere ledige som deltar i arbeidsmarkedstiltak. I sum bidrar dette til at ledigheten holder seg på om lag samme nivå, sier hun i pressemeldingen.
Ifølge pressemeldingen fra Nav hadde Sogn og Fjordane og Burskerud den største prosentvise nedgangen i ledigheten i mai, mens økning var størst i Finnmark og Aust-Agder.
– Flater ut i Rogaland
I oljefylket Rogaland flater nå arbeidsledigheten ut.
Ved utgangen av mai var 11.099 personer helt uten arbeid i det oljerammede fylket.
– Justerer vi for sesongvariasjoner ser det ut til at veksten i arbeidsledigheten flater ut, sier fyylkesdirektør i Nav Rogaland, Truls Nordahl, i en pressemelding.
Ved utgangen av mai var 4,3 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland helt uten arbeid. Sammenliknet med i fjor har ledigheten økt med 45 prosent.
Fylkesdirektør Nordahl er ikke overrasket over tallene.
– Vi hadde ventet dette, men vi er likevel glade for det. Nå har vi lenge hørt lyden av at mange mener vi har nådd en slags bunn. Og så har vi vært litt usikre fordi varslene fortsatt har vært høye. Men vi ser likevel at vi nå har ligget ganske flatt i fire måneder, sier Nordahl til E24.
– Færre varsler om nedbemanning
Han mener det også er interessant å trekke frem at man ser betraktelig lavere nivåer på nedbemanning.
- I april hadde vi fortsatt mange varsler om at selskaper kom til å nedbemanne. Vi har ikke summert opp, men det ligger veldig mye lavere i mai, og har roet seg veldig ned.
Fylket har opplevd en vekst i ledige stillinger på 15 prosent i forhold til mai i fjor, spesielt innen bygg- og anlegg, industri og reiseliv, ifølge Nordahl.
Med en arbeidsledighet på 4,3 prosent er Rogaland fortsatt det fylket med høyest ledighet. Agder-fylkene deler andreplassen med 3,6 prosent.
Sogn og Fjordane og Oppland er fylkene med lavest ledighet med henholdsvis 1,7 og 1,8 prosent.
Positiv start på året
Utviklingen i den registrerte arbeidsledigheten hadde inntil mai vist en for mange overraskende positiv utvikling.
I februar var den sesongjusterte økningen i antall helt ledige 300 personer, mens antallet inkludert de på tiltak økte med 100. Det omtalte selv Nav som en overraskende liten økning.
I mars var utviklingen enda mer positiv i og med at antall helt ledige ble redusert med 100 og antallet ledige inkludert de på tiltak sank med 300.
I april falt den registrerte ledigheten med hele 1.000 personer, mens antallet inkludert de på tiltak falt med 200.
Høy aku-ledighet
Den positive utviklingen i den registrerte arbeidsledigheten har ikke avspeilet seg i Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftundersøkelser (AKU). Den viser en stabil høy arbeidsledighet på 4,7 prosent.
Aku-ledigheten skiller seg fra statistikken fra Nav ved at den er basert på spørreundersøkelser, mens Navs statistikk kun inkluderer de som faktisk har meldt seg som arbeidsledig ved sitt Nav-kontor.
Blant grupper som ikke har krav på arbeidsledighetstrygd kan det være flere arbeidsledige på aktiv jakt etter arbeid, men som ikke har registrert seg hos Nav og dermed ikke med i Navs statistikk.
SSB-forsker Torbjørn Eika sa forøvrig under sin presentasjon av SSBs nye prognoser for norsk økonomi torsdag at det er en usikkerhet knyttet til hva det høye antallet nordmenn som er permittert svarer når de blir spurt i utarbeidelsen av aku-statistikken.
No comments:
Post a Comment