Monday, May 16, 2016

Up to 50 Russians in the mass brawl in Oslo – Aftenposten



Oslo-politiet opplyser at de fikk en rekke nødmeldinger om slagsmålet ved 1.30-tiden. De første meldingene gikk ut på at enkelte hadde blitt sparket i hodet, og at noen var alvorlig skadet.

- Da vi kom til stedet, fikk vi raskt kontroll på situasjonen, og folk sluttet å slåss. Heldigvis fant vi ingen alvorlig skadede, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

Totalt var minst fire russebusser og mellom 20 og 50 russ involvert i masseslagsmålet. Politipatruljene på stedet har snakket med medlemmene av russebussene. Stokkli kjenner ikke til bakgrunnen for slagsmålet, men kan opplyse at to av bussene – én hjemmehørende i Asker og Bærum og én i Oppegård – er bortvist fra Oslo i 24 timer.

Steinkasting og forsøpling

Episoden var ikke det eneste russerelaterte oppdraget politiet måtte rykke ut til natt til mandag. Også på Grønmo lenger sørøst i Oslo skapte russen trøbbel.

Ved 2.30-tiden fikk politiet melding om bråk, steinkasting og forsøpling mellom flere russebusser ved Grønmo. Noen av bussene hadde kjørt av gårde før politiet kom frem, men fire busser ble stanset og pålagt å rydde søppel på stedet.

Les mer om deler av russekulturen:

Ingen kom til skade som følge av steinkastingen. Hverken på Skøyen eller på Grønmo førte hendelsene til pågripelser, men operasjonsleder Stokkli har en klar beskjed til russen:



- Vi ser svært alvorlig på dette. Det er ikke akseptabelt at russen slåss på den måten. Sjansen for å bli skadet er veldig stor, sier han.

Beslagla hundrevis av egg

Oslo-politiet opplyser at de har fått flere meldinger om slåssing blant russen i løpet av pinsehelgen, men at slåsskampen natt til mandag er den største hendelser.

Andre steder i landet sørget også russen for å holde politiet opptatt. I Hamar rykket politiet ut til Tjuvholmen etter melding om slagsmål, og der ble to russebusser fra Gjøvik bortvist fra byen.

  • Det norske fenomenet russefeiring oppsto på 1800-tallet, da de nye studentene tok examen artium for å bli tatt opp som studenter ved Universitetet i Oslo.

    De nye studentene ble kalt russ, og det ble holdt russelag.

    På slutten av 1800-tallet ble examen artium flyttet til gymnaset, og russefeiringen fikk etterhvert en annen karakter.

    Den ble et avskjedsritual til gymnaslivet, og effekter som russelue, stokk og biler ble introdusert.

    Kilde: Kulturhistoriker Anne-Sofie Hjemdahl

Sør-Vest politidistrikt kan på sin side melde om at russen i Rogaland har tilgriset flere offentlige steder og biler med mel og egg. Særlig i Sandnes-området var det mye egg- og melkasting søndag kveld og natt til mandag.

- Politiet har beslaglagt 75 brett med egg samt mengder med mel fra russen så langt i kveld, opplyser politiet klokken 3.21.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment