Monday, May 16, 2016

Police refused to open Iphone lock with fingerprint – Aftenposten



Stadig flere telefoner selges med fingeravtrykklås, blant annet siste generasjons Iphone. Men kan politiet tvinge tommelen ned på telefonen for å åpne den?

Nei, mener Lister tingrett. I en fersk kjennelse finner retten at politiet ikke har mulighet til dette.

- Vi har telefonen, og den ligger til lading. Den siktede ønsker ikke å bistå ved å oppgi koden til telefonen, og derfor har vi gått til retten i håp om at fingeravtrykk vil gjøre det mulig å åpne telefonen, sier aktor i saken, politiadvokat Ole Morten Paulsen.

21-åringen fra Kvinesdal er siktet for å ha dyrket, brukt, kjøpt og solgt marihuana. Det er særlig opplysninger om omsetning som kan ligge på telefonen, mener politiet.

- Vi har noen beviser som gir skjellig grunn til mistanke, og derfor ønsker vi å få tilgang til telefonen for å kunne etterforske dette nærmere, sier Paulsen.

- Viktig prinsipiell avgjørelse

I Lister tingrett i forrige uke fikk imidlertid politiet ikke medhold. Retten mener at politiet ikke har adgang til å tvinge noen til å avgi fingeravtrykk på en mobiltelefon.

Retten var i tvil om det er en klar lovhjemmel i straffeprosessloven, og lot den «ikke ubetydelige tvilen» bli styrende.



Politiadvokat Paulsen sier de vil anke kjennelsen.

- For oss er det viktig å få en prinsipiell avgjørelse om dette spørsmålet, ikke minst til bruk i senere saker. Slik telefoner fungerer i dag, vil denne problemstillingen bli stadig vanligere, sier Paulsen.

Blir behandlet av Høyesterett

Retten har i sin avgjørelse vurdert to ferske avgjørelser fra lagmannsretten, som begge er i tvil om det samme spørsmålet. Begge landet på det motsatte av Lister tingrett. Den ene av disse ble avsagt i forrige uke, og vil bli anket til Høyesterett, opplyser Paulsen.

- Det er bra, for da vil Høyesterett forhåpentligvis komme med en klar avgjørelse, sier Paulsen.

Høyesterettsavgjørelser er styrende for hvordan lover skal praktiseres.

- Dersom de skulle komme til at politi og påtalemyndighet ikke har en hjemmel for dette, vil vi måtte vurdere om vi skal gå til lovgiver i håp om å endre loven, sier Paulsen.

Har ikke forsøkt å bryte seg inn

I denne konkrete saken har ikke politiet forsøkt å åpne telefonen ved å bryte seg inn med tekniske hjelpemidler.

- Vi vet at Kripos og for så vidt politiet i Agder noen ganger har klart å åpne telefoner ved hjelp av tekniske hjelpemidler. Det er mulig vi kunne klart det, men det vet vi ikke, sier Paulsen.

Dersom politiet skulle få medhold, vil de kunne tvinge ned den siktedes tommel på telefonen.

- Det vil ikke vare så veldig annerledes for eksempel fra når vi tar blodprøver. I de fleste tilfeller samarbeider den siktede, men av og til vil dette skje med makt, sier Paulsen.

FBI betalte millioner for Iphone-hack

Til tross for kompetansen politiet sitter på når det gjelder å gjenopprette eller bryte seg inn på datasystemer, har det i flere saker vist seg overraskende vanskelig å komme seg inn på smarttelefoner.

I USA oppsto en lengre konflikt mellom FBI og Apple som følge av etterforskningen av San Bernardino-skytingen, der 14 personer døde.

FBI klarte ikke å bryte seg inn på avdøde Syed Rizwan Farooks Iphone 5C, og krevde at Apple skulle utvikle programvare for formålet, noe teknologigiganten avslo.

Til slutt betalte FBI flere millioner kroner til hackere for å bryte seg inn på telefonen.

Saken vakte sterke reaksjoner i USA, og Donald Trump oppfordret til boikott av Apple.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment