Thursday, May 5, 2016

“Googled” cancer treatment – China’s largest search service investigated after death – Aftenposten



Kinas påtalemyndighet har beordret etterforskning av selskapet Baidu, som med sin markedsdominans på nettsøk og sosiale media-tjenester er landets svar på Google, er som for øvrig er blokkert for kinesiske nettbrukere.

Wei Zexi (21) døde 12 april av en sjelden kreftform, synovial sarkom. Han fikk diagnosen i 2014 og valgte sammen med familien å satse på en omstridt behandling som tilbys ved Beijings væpnede politikorps 2. hospital. Årsaken var at dette militærsykehuset kom opp som første alternativ da IT-studenten på masternivå søkte på internettet for å finne en kur som virket mot den dødelige sykdommen.

Dét gjorde behandlingen så definitivt ikke.

Anklager Baidu for kynisk salg av ranking

Før han døde, anklaget Wei offentlig sykehuset for å ha forledet ham og hans nærmeste til å tro at behandlingen var effektiv.

Han kritiserte også Baidu for å selge prominent plassering til den som betaler mest for formidling av medisinsk informasjon.

Baidu har ifølge BBC benektet at selskapets rangeringen av sykehus i slike søkeresultater utelukkende bygger på hvor mye den enkelte annonsør har betalt, og fremholder at Beijings væpnede politikorps 2. hospital er godkjent av hovedstadens byregjering.

Rasende pasienter krever svar

Militærsykehuset har sendt kondolansehilsen og offentlig gitt uttrykk for sin medfølelse med Wei Zexis foreldre. Onsdag morgen kunngjorde også sykehusledelsen at all virksomhet er midlertidig stoppet og at saken også granskes internt.



Ingenting av dette beroliget pasienter og deres familier som onsdag stilte opp utenfor sykehusporten for å kreve informasjon.

En av dem var en kvinne i 30-årene, som bare oppga familienavnet Wang:

– Jeg vil ha pengene mine tilbake! sier hun til Aftenposten.

– For en stund siden fikk jeg vite at mine DNA-prøver viser at jeg står i fare for å få kreft i fremtiden. En lege ved dette sykehuset fortalte meg at de hadde en slags vaksine som kunne "fikse" dette. Den kostet 5000 Yuan (6245 kroner) per injeksjon og jeg fikk beskjed om at det var nødvendig med seks injeksjoner. Nå, etter tre behandlinger, har jeg forstått at alt sammen er løgn. Staben her på hospitalet har lovet å løse problemet, uten å si når og hvordan. De er så slu! Jeg tror ikke på dem, sier damen, som ikke ønsker å bli fotografert.

Det vil heller ikke en mann som representerer en annen familie, men som oppgir samme høyst vanlige navn som kvinnen:

– Min svoger har en alvorlig ryggmargs-lidelse. Legen her ga ham en resept på kinesiske urter. Kuren har kostet familien 70 000 yuan (87 700 kroner) i løpet av syv måneder. Etter å ha hørt om Wei Zexi som døde, er jeg nå temmelig overbevist om at dette sykehusets drift kun bygger på løgn og svindel. Pasientene og vi pårørende stolte blindt på dem, hvordan kunne de behandle oss på denne måten?! Vi forlanger en forklaring!

Snerpete sensur gjør kinesiske nettbrukere rasende 

Flere hospitaler granskes

Skandalen kan vise seg å være minst like alvorlig for sykehuset og dets samarbeidspartnere som for den populære søkemotoren de har benyttet for å reklamere for sine tjenester.

Det er avslørt at forskningsavdelingen ved Beijings væpnede politikorps 2. hospital er sponset av selskapet Putian Medical Group, som kontrollerer 80 prosent av de private sykehusene i Kina. Nå vise det seg at også militære og andre offentlige sykehus har nære forbindelser med gruppen, skriver kinesiske medier.

Wei Zexis foreldre har offentliggjort en uttalelse via det velrenommerte magasinet Caixin, der de gjør det klart at behandlingen deres sønn fikk, aldri virket. Ekteparet bærer ikke nag hverken til Baidu eller sykehuset, hevder de, men ber om at offentligheten nå lar dem få fred i deres sorg over sønnen.

Boikott-kampanje

Baidu har også tidligere måtte tåle hard kritikk for sin annonserings-etikk i lignende sammenhenger, etter at selskapet måtte innrømme å ha latt helseforetak moderere grupper med innlegg og diskusjoner om medisinske spørsmål.

Nå har mange av Kinas hundrer av millioner nettbrukere fått nok og tar til orde for boikott av landets mest brukte søkemotor.

I mikroblogg-nettverket Sina Weibo har hash-tagget #WeiZexi Baidu Advertisement Incident# toppet trenden i flere dager.

Baidus åpenbare troverdighetsproblem har gitt seg utslag i kraftige kursfall, både på Nasdaq og på børsen i Kina.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

LikeTweet

No comments:

Post a Comment