Patrick Burns lytter til rekken av argumenter, men det er mest fordi han setter pris på en debatt. 36-åringen har allerede bestemt seg. Innvandringen er for høy. Han vil ut av EU.
- Men det er bare en myte at utmelding fra EU betyr mindre migrasjon, sier Dave Raval (36), som er frivillig i kampanjen som kjemper for fortsatt medlemskap.
- Se på Norge, de tar imot flere innvandrere i forhold til folketallet enn oss, fortsetter han.
Burns kontrer med at han overhodet ikke ønsker seg noen norsk modell.
- De må jo akseptere fri flyt av mennesker og andre krav, uten å ha en stemme ved bordet. Det er det verste fra to verdener. Vi må helt ut av EU og så få vår egen handelsavtale, sier han.
Etter noen minutters debatt ved inngangen til togstasjonen i Øst-London vedgår Burns at han allerede er aktiv i Vote Leave, den offisielle kampanjen for å få britene ut av EU.
Ingen av ja-sidens løpesedler, plakater eller T-skjorter kan få ham til å snu.
Norge = Puerto Rico?
- Å vise til hvor bra det går med Norge var mer populært i nei-leiren før folk hadde satt seg skikkelig inn i hva EØS-alternativet innebærer, sier Simon Hix, professor ved London School of Economics (LSE).
I dag er ledelsen i Vote Leave klare på at de «ikke støtter et Norge-alternativ for Storbritannia».
Ingen av nei-tungvekterne tar til orde for en EØS-modell. Noen snakker om Canada, andre om Sveits eller Tyrkia. Nylig er også Albania-alternativet blitt lansert.
«Norges deal med EU er fryktelig. Faktisk nesten like ille som vår», skrev parlamentsmedlemmet Douglas Carswell i høst i en kronikk.
- Det gikk opp for dem at Norge må godta nesten alle direktiver uten å ha innflytelse. Det kom som et sjokk, sier Hix til Aftenposten i London.
Confederation of British Industry (CIB), det britiske svaret på NHO, har satt søkelys på det norske alternativet flere ganger. Et notat fra april beskriver hvordan Norge må godta «rundt 75 prosent» av EUs lover, «uten å ha innflytelse over hvordan de lages». Norge har også betydelig færre frihandelsavtaler enn EU, og er blant de ti landene som betaler mest til EU i forhold til folketallet, står det.
- Det er en merkelig situasjon dere har havnet i. Jeg pleier å kalle Norge for Europas Puerto Rico, sier professor Hix.
Han viser til at den lille øystaten må godta USAs føderale lover og fri flyt av arbeidskraft, uten å ha stemmerett ved amerikanske valg.
- Men dere må i tillegg betale for dette, så situasjonen er faktisk verre for Norge!
Prioriterer ned Norge
I en omfattende rapport om britenes mulige exit fra EU beskriver CIB hvordan Norge og de andre EØS-landene «i økende grad er blitt mindre viktig for EU».
Organisasjonen slår fast at EØS-landene har mistet adgang til mange komiteer og organer og at det er oppstått et «kunnskapsgap» fordi det å jobbe med EU-spørsmål ikke “sees på som en god karrièrevei”. Dette rammer særlig mindre bedrifter som ikke har råd til egne lobbyister, står det.
Steven Altmann-Richer, leder for avdelingen for EU-politikk i CIB, understreker at rapportene ble laget med «en åpen holding» og at de ikke er en politisk organisasjon.
- Men konklusjonen vår er at det norske alternativet ikke er like bra for Storbritannia som å være et fullt EU-medlem. Vi ville blant annet mistet påvirkningen vår på EUs regler og alle våre EU-parlamentarikere og representanter i andre institusjoner, sier Altmann-Richer.
- Men klarer ikke Norge seg relativt bra utenfor EU?
- Først vil jeg understreke at Storbritannia klarer seg bra i EU. En EØS-avtale kan kanskje fungere for mindre land som Norge og Island, men Storbritannia trenger full innflytelse og tilgang.
Det er en merkelig situasjon dere har havnet i. Jeg pleier å kalle Norge for Europas Puerto Rico
Dyrt for britene med EØS
Økonomer som har tatt frem kalkulatoren, er kommet frem til at en EØS-løsning kan påføre den britiske økonomien vesentlige tap. Men sammenlignet med de andre alternativene, er det den norske modellen som gjør minst økonomisk skade.
Storbritannias økonomi – målt ved bruttonasjonalprodukt (BNP) – vil være mellom 3,4 og 4,3 prosent mindre etter 15 år med en norsk EØS-modell, slår det britiske finansdepartementet fast i en fersk utredning. Det tilsvarer økonomisk tap på 29.000 og 35.000 kroner pr. husholdning.
En beregning fra LSE finner enda større utslag. De anslår at en norsk modell over en periode på ti år vil redusere BNP med 6,3 prosent sammenlignet med EU-medlemskap.
- Norge har tapt på EØS
Når britiske institusjoner er så klare på at Brexit vil gi et økonomisk tap, betyr det at Norge har tapt på å stå halvveis utenfor EU?
Ja, mener Nauro Campos ved Brunel University London, som sammen med to kolleger har forsket på Norge og EØS. Forskningen brukes i den britiske debatten.
- Man kunne sett for seg at Norge hadde tjent på å være tilknyttet EU økonomisk, uten være medlem i politisk forstand, men vår konklusjon er den motsatte. Det er vesentlige økonomiske fordeler ved å være fullt medlem av EU, som Norge ikke har dratt nytte av, sier han til Aftenposten.
I en artikkel som ble publisert i fjor, finner forskerne at produktiviteten i Norge ville vært seks prosent høyere mellom 1995 og 2000, om vi hadde blitt med i EU ved folkeavstemningen i 1994.
- Det er liten grunn til å tro at gapet er forsvunnet i dag, sier Campos.
Han underslår ikke at utviklingen i Norge har vært solid, men sier den kunne vært enda bedre innenfor EU. Blant annet mener han at utenforskapet kan ha påvirket utlendingers investeringslyst.
- Det er helt legitimt å ville verne om suvereniteten sin, men det er viktig å være klar over at det har en pris.
Uakseptabel løsning
Den britiske nei-siden rister på hodet av rapportene og holder fast på at britene blir rikere og friere utenfor EU.
Hix ved LSE tror det stemmer at Norge kunne tjent litt på å bli et fullverdig EU-medlem, men mener at utslagene er større for britene.
- For Norges del vil det uansett ikke være snakk om veldig mange EU-parlamentsmedlemmer eller stemmer i EU-rådet om dere ble med. Når dere først har sagt nei til EU-medlemskap, kan man argumentere for at dere har den mest rasjonelle løsningen, uten at den er ideell, sier Hix.
Han tror ikke EØS-alternativet vil få en ny vår i den britiske debatten.
- Det vil innebære at vi må gi fra oss innflytelse, men godta mye av det som gjør så mange misfornøyde i dag. Norges modell vil være uakseptabel for veldig mange briter.
Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).
Ny serie om protestbølgen som skyller over USA og Europa: – Vi har vært vanvittig arrogante og lagt altfor lite vekt på de negative konsekvensene av innvandring
Eksperter tror jobbene våre kan forsvinne for godt: – Nå handler det ikke om å gjøre mennesker mer produktive, men å kvitte seg fullstendig med dem
No comments:
Post a Comment