Sunday, April 17, 2016

Left not stop 23. Licensing Round – Aftenposten



Landsmøtet i Venstre samlet seg søndag om et mål for nasjonale utslippskutt på 50 prosent innen 2030, men Venstre vil ikke stanse alle tildelinger i 23. konsesjonsrunde på sokkelen.

Det nye nasjonale klimamålet om kutt på 50 prosent skal gjelde for både kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor.

Det ble vedtatt på Venstrs landsmøte søndag.

Norge har allerede inngått en forpliktelse med EU om 40 prosents utslippskutt innen 2030, men Venstre mener arbeidet med å forhandle fram en bilateral avtale tar for lang tid.

– I lys av Parisavtalen er det naturlig at Norge også setter seg egne nasjonale mål, heter det i vedtaket.

Forslaget var opprinnelig innstilt avvist da landsmøtet i Venstre søndag gikk til votering, men Venstre-profiler som Odd Einar Dørum og Ola Elvestuen snakket til fordel for forslaget, som fikk klart flertall.

- Feigt

Fylkesleder i Buskerud, Rebekka Borsch, sa til NRK i går at nestleder Ola Elvestuen var feig, da han lørdag advarte Venstre mot å si nei til all olje- og gassvirksomhet i Barentshavet gjennom den 23. konsesjonsrunden.

Søndag morgen var det Elvestuen og partiledelsen som vant.

– Fredag klappet vi for Trines tale om å være tøff på klima. Jeg vil si vi er litt feige i dette spørsmålet. Vi er på feil side av historien. Vi har ambisiøse mål for klimapolitikken, men følger ikke opp med konkrete tiltak der vi kan, sa Borch.

Også fylkesleder i Akershus, Solveig Schytz, ville gå mot partiledelsen.

- Det blir feil å ikke stanse nye tildelinger, sa hun.

Dermed er det nå bare MDG og SV som tydelig sier nei til 23. konsesjonsrunde. SV var imidlertid med på, i den rødgrønne regjeringen, å starte ballet med den 23. konsesjonsrunden.

Varig vern

Den politiske uttalelsen om klimapolitikk som ble vedtatt søndag, tar til orde for å verne kun de mest sårbare blokkene i konsesjonsrunden.

I fredagens landsmøtetale tok Venstre-leder Trine Skei Grande til orde for varig vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt Møreblokkene og områdene rundt den såkalte iskanten og Jan Mayen.

I tillegg vil Venstre ha en gjennomgang av oljeskatteregimet for å unngå det som ofte beskrives som statlige subsidier til næringen samt økt satsing på fangst og lagring av CO2.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment