Tuesday, March 8, 2016

Norwegian Pakistanis support Islamist killer: – Of course we are opposed to … – Aftenposten



Søndag demonstrerte over 100 muslimer, de aller fleste med bakgrunn fra Pakistan, utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo.

Flere barn var til stede, det samme var minst et titall niqabkledde kvinner, og sentrale personer i Central Jamaat, en av Norges største og eldste moskeer. Moskeens imam Nehmat Ali Shah var blant dem som holdt appell.

Livvakt skjøt guvernør

Demonstrantene var til stede for å vise støtte til drapsmannen Mumtaz Qadri. Qadri ble nylig henrettet i Pakistan, etter å ha blitt dømt til døden for drapet på den liberale guvernøren i Punjab-provinsen, Salman Taseer.

Taseer hadde tatt til orde for å lempe på blasfemilovene i Pakistan, og var også sterkt engasjert i saken til Asia Bibi. Hun ble dødsdømt for blasfemi etter at hun skal ha fornærmet Profeten i en krangel rundt en brønn med en gruppe muslimske kvinner.

Nå henrettede Qadri var ansatt i elitepolitiet som Taseers livvakt. Men uttalelsene rundt blasfemilovene ble for provoserende for politimannen: I januar 2011 drepte han Taseer med 25 skudd fra en AK-47 på et marked i Islamabad. Han innrømmet også at motivet for drapet var Taseers uttalelser om blasfemilovene og Asia Bibi.

Hyllet som helt

I Pakistan skal mer enn 100.000 personer ha hyllet Mumtaz Qadri da han den 29. februar ble ført til graven etter at han ble henrettet ved henging. Han er blitt et symbol for islamister, i protest mot liberale krefter i Pakistan. I 2014 ble også en sunnimoské i Islamabad oppkalt etter Qadri.

Men også i Norge har drapsmannen støttespillere. De gikk søndag ut i gatene på Frogner i Oslo, der den pakistanske ambassaden ligger. På noen av plakatene de bar, sto det skrevet på urdu:



* «I Profetens tjeneste er selv døden akseptabel»

og

* «Den islamske kriger Mumtaz Qadris ikke-islamske dødsstraff er uakseptabel»

På demonstrasjonen skal det også ha blitt ropt nedsettende slagord mot ahmadiyya-muslimer, som er en religiøs minoritet som ikke anerkjennes som muslimer av hverken sjia- eller sunni-muslimer. De er utsatt for forfølgelse i Pakistan da de av mange anses som vantro.

«Avskyelig»

På sosiale medier har en rekke norske muslimer reagert med vantro på at muslimer i Norge støtter en islamistisk drapsmann. Flere kaller demonstrasjonen «avskyelig» og «skammelig».

- Hvis demonstrasjonen hadde handlet om motstand mot dødsstraff, kunne man jo forstått det. Men dette handler jo om å hylle en morder som helt. Det synes jeg er skammelig, sier Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen og en av dem som har kritisert demonstrasjonen på sosiale medier.

Han tror en del av dem som demonstrerer både i Norge og utlandet, er feilinformert, og ikke kjenner blasfemiloven og hvordan den håndheves og misbrukes.

- Denne demonstrasjonen oppmuntrer jo i praksis til å ta loven i egne hender. Det er urovekkende, sier Ghozlan.

Vil ikke svare

Det er organisasjonen Muslim Education and Welfare Forum som er initiativtager til demonstrasjonen. Den ledes av Syed Farasat Ali Bukhari, som er svigersønn av imam Shah fra Central Jamaat.

Bukhari har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Aftenposten om demonstrasjonen mandag og tirsdag.

Generalsekretær i Central Jamaat-moskeen, Imran Shahid, sier han har noe kjennskap til demonstrasjonen, men var ikke selv til stede. Så vidt han vet, var moskeen invitert sammen med mange andre, men arrangerte ikke. For ytterligere spørsmål, henviser han til imamen og andre som befinner seg i moskeen. Ingen har villet uttale seg på vegne av moskeen.

- Guvernøren snakket stygt om Profeten

En annen mann besvarer imidlertid ett av telefonnumrene som er oppgitt som kontaktinformasjon på invitasjonen til demonstrasjonen.

- Vi er bekymret for rettssikkerheten: De henrettet ham uten endelig avgjørelse fra presidenten, sier mannen.

Han understreker at demonstrasjonen rettet seg mot pakistanske myndigheter.

- Det kan hende Qadri har gjort noe galt. Men guvernøren snakket veldig stygt om Profeten. Han ønsker å forandre blasfemilovene i Pakistan, sier mannen.

- Og det er du imot?

- Selvfølgelig er vi imot det. Alle er imot det, og når man sitter i en så høy stilling, må man respektere lovene og reglene.

- Fortjente han å dø?

- Uansett hva som skjedde med ham, var det feil av myndighetene å henrette Mumtaz Qadri.

- På plakatene kalles han en «islamsk kriger». Er han en martyr i dine øyne?

- Du må nesten snakke med Farasat. Det er han som er talsmann for denne demonstrasjonen, sier mannen.

Omstridt tidligere

Bukhari søkte om å starte muslimsk grunnskole i Oslo i 2011, og har også tidligere vært omstridt. NRK meldte i november 2011 at Bukhari i et videoopptak uttalte at «hvis en person spiser og drikker offentlig under ramadan, latterliggjør han islam. Hvis vedkommende befinner seg i et muslimsk stat, skal myndighetene halshugge ham».

Sønnen til den drepte guvernøren, Shahbaz Taseer, ble kidnappet i 2011, angivelig av Taliban. Tirsdag meldte Al-Jazeera at sønnen er funnet i live i Balokistan i Pakistan, men hans helsetilstand beskrives som dårlig.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment