Monday, March 7, 2016

Music teacher even made sure the evidence. He filmed the assaults. – Aftenposten



Gjøvik.

Etter to måneders rettsforhandlinger la statsadvokat Jo Christian Jordet ned påstand om 13 års forvaring med en minstetid på ni år for den 50 år gamle musikklæreren og korpsdirigenten fra Oppland.

Det er en av de mest omfattende overgrepssaker som er ført for en norsk domstol. Tiltalen omfatter 225 straffbare forhold mot 110 fornærmede jenter og gutter i alderen ni til 15 år.

Han har erkjent straffskyld for 223 av postene i tiltalen – og det er kanskje ikke så underlig: Han filmet selv mange av overgrepene, og aktor Jo Christian Jordet har i uke etter uke her i Gjøvik tingrett presentert filmene for retten.

Med slike beviser har det lite for seg å nekte straffskyld.

Nekter på to punkter

Bare på to punkter nekter han straffskyld. Det gjelder to tilfeller hvor han er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling eller tillitsforhold til å skaffe seg seksuell omgang med barn under 16 år.

Statsadvokaten er av en helt annen oppfatning: Han hevder at det ikke er tvil om at tiltalte var fullstendig klar over at han utnyttet tillitsforholdet han hadde opparbeidet som henholdsvis korpsdirigent og musikklærer for å oppnå seksuell omgang med to jenter på 15 år.



Det gjelder to av tre tilfeller hvor han hadde fysisk kontakt med barn han har innrømmet å ha begått overgrep mot.

En 50 år gammel musikklærer og korpsdirigent fra Oppland er i Gjøvik tingrett tiltalt for 225 seksuelle overgrep mot 110 barn.

Han har erkjent straffskyld etter hele tiltalen – med unntak av to poster.

Aktor har lagt ned påstand om 13 års forvaring med en minstetid på ni år.

Administrator: Tingrettsdommer Lars Marcus Evensen.

Aktorer: Statsadvokat Jo Christian Jordet og politiadvokat Julie Dalsveen.

Forsvarere: Advokatene Per Espen Eid og Håvard Fremstad.

Retten har oppnevnt 24 bistandsadvokater.

Nettovergrep

Alle de andre postene i den 28 sider lange tiltalebeslutningen gjelder nettovergrep.

Ved å utgi seg som ung jente fikk han kontakt med ofrene. Han opererte med flere ulike alias, og etter innledende samtaler dukket det opp spørsmål om å få oversendt uskyldige bilder. Etter hvert økte intensiteten, han ville ha nakenbilder, og han ville at barna skulle utføre seksuelle handlinger med seg selv foran webkamera.

Statsadvokaten karakteriserer virksomheten hans som utspekulert og manipulerende. Han spilte på barnas nysgjerrighet. Han truet dem. Han lurte dem. Han kommanderte dem. Han var hensynsløs – han visste at flere av barna var spesielt sårbare, likevel fortsatte han. Han viste totalt fravær av empati.

Det er lett å følge aktors karakteristikk av tiltaltes virksomhet. Det er svært grove seksuelle lovbrudd 50-åringen har erkjent. Og det i et omfang vi heldigvis har vært forskånet fra tidligere.

Ingen overraskelse

Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at aktor vil at tiltalte skal dømmes til forvaring.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at den tidligere musikklæreren er pedofil og har psykopatiske trekk. I tillegg har han en dyssosial personlighetsforstyrrelse, og det er høy fare for nye overgrep.

Etter min oppfatning oppfyller han alle kriterier som skal til for at han får forvaring.

Ofrene for eks-lærerens overgrep får 7,1 millioner i oppreisning

 «Ofrene reagere ulikt etter overgrepene»

LikeTweet

No comments:

Post a Comment