Friday, February 19, 2016

Prayer Faller motorists in winter to run before the storm kicks in – Aftenposten



Vinterferien starter for mange med et kraftig uvær.

- I Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus er det ventet mellom 10 til 20 centimeter snø og nullføre. Det vil skape vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt på Østlandet.

På grunn av den massive nedbøren, som er ventet å slå inn for fullt sent fredag kveld og lørdag morgen, har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for å advare mot vanskelige kjøreforhold i forbindelse med at mange drar ut på vinterferie.

- Det vil begynne å snø nå, men det er små mengder, og det vil ta seg opp i løpet av kvelden. Det store snøfallet kommer først lørdag morgen, sier Løvdahl.

- Kjør så tidlig som mulig

Fra før har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for fjellområdene på Vestlandet, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Telemark, Agder, Buskerud, Oppland og Hedmark.

- Vinden vil øke og det kommer inn en nedbørsfront som passerer i løpet av fredag kveld og natta. Det blir liten storm i fjellet og utsatte områder på kysten. I forbindelse med den sterke vinden vil det bli ganske vanskelige kjøreforhold. Det er stor sjanse for kolonnekjøring og stengte veier i fjellene, sier vakthavende meteorolog Geir Otto Fagerlid. Han har ansvar for å varsle været på Vestlandet og i Trøndelag.

På store deler av Vestlandet meldes det om mellom 50 til 100 centimeter snø i løpet av helga.





Kom deg til hytta før kl. 21

Uværet er ventet å starte fredag kveld, og fortsetter utover første del av lørdagen. Det kommer sørfra, og vil derfor slå inn, og avslutte senere, i fjellene nord i Sør-Norge.

- Hvis du skal over fjellet så bør du kjøre så tidlig som mulig, så du slipper problemer. I ytterste tilfelle bør du vente til i morgen, sier trafikkoperatør Dag-Rune Sneve Gundersen på Vegtrafikksentralen Øst.

Hans kolleger ved vegtrafikksentralene i sør og vest, kommer med samme beskjed.

- Man bør ikke drøye for lenge om man skal opp i fjellet, og venter man til i morgen bør man vente til snøværet har gitt seg utpå formiddagen, sier Løvdahl i Meteorologisk institutt.

Meteorologenes råd er å komme seg frem til hytta før klokken 21 i kveld.

Stengte fjelloverganger

- Det ser ut til at det vil øke på med nedbør og vind utover natta. Det er stor sannsynlighet for at det vil bli kolonnekjøring over Haukelifjellet. Det kan ellers bli mye snø som blåser opp og dårlig sikt på fjellet, sier Svein Harald Masterød på Vegtrafikksentralen Sør.

Ellers kan det bli mer trafikk enn vanlig grunnet i forbindelse med vinterferie-utfarten.

- Grunnet vinterferien i Oslo forventer vi særlig mye trafikk på E16 fra Sandvika mot Hønefoss og Hallingdal, sier Masterød.

Hardangervidda er den fjellovergangen hvor det er størst fare for at det blir stengt på Vestlandet.

- Den er mest utsatt, men det kan også bli utfordringer over Hol – Aurland, Hemsedal og Filefjell, sier Marius Råve ved Vegtrafikksentralen Vest.

Kommer med råd

Om man skal ut, anbefales det at man holder seg oppdatert gjennom kvelden på vei- og føremeldinger.

- Skal man kjøre på fjellet bør man ha med værme klær, gjerne ei niste og noe å drikke. Man bør sørge for at kjøretøyet er i god stand og det er lurt å ha full tank, i tilfelle man blir stående og vente, sier trafikkoperatør Dag-Rune Sneve Gunderen.

- Blir det kolonnekjøring kan det ta alt fra én til flere timer lengre tid å reise. Det er avhenger av hvor lang kolonne man kan ha og hvor ofte man får til å kjøre, sier Masterød.

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment