Monday, January 25, 2016

- Everything seems cluttered, unclear and unpredictable – Aftenposten



Det var gjennom NRK Dagsrevyen på lørdag Politiets utlendingsenhet fikk vite at Russland ikke ville til å ta imot avviste asylsøkere fra Norge over Storskog. Men allerede ett døgn tidligere hadde Russland gitt beskjed om dette til det norske Utenriksdepartementet.

Politiets Fellesforbund reagerer på uklar informasjon fra politikerne om asylsituasjonen på Storskog.

- Det blir vanskelig for politiet å gjøre en god jobb under slike forhold. Nå må politikerne avklare situasjonen og sørge for at de som skal gjennomføre vedtakene vet hva de skal forholde seg til. Slik det er i dag, virker alt rotete, uklart og uforutsigbart, sier forbundets leder Sigve Bolstad i en pressemelding.

Bolstad påpeker at det er politikernes ansvar å vite hvilke konvensjoner og avtaler som gjelder, ikke politiet. Politiet skal gjennomføre de vedtakene politikerne bestemmer, understreker han.

Slik er Russlands forklaring

Mandag ettermiddag meldte den russiske ambassaden på sin Facebook-side at de ønsker å klare opp i den pågående situasjonen på grensen mellom Norge og Sverige. De bekrefter at de som har kommet fra Russland for å søke asyl i Norge, men som nå er blitt forsøkt returnert, blir nektet innreise til Russland.

De skriver at dette skjer på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Dette er det samme som Justis- og beredskapsdepartementet oppga som begrunnelse fredag kveld.

Videre skriver Russlands ambassade at landet er klare for å fortsette samarbeidet med Norge i denne saken, og at de vil overholde den bilaterale avtalen om asylreturer fra 2007. Rutinene for denne typen grensekryssing vil bli diskutert på et møte mellom russiske og norske eksperter i den nærmeste fremtid.





Får bevege seg fritt igjen

Etter å ha blitt nektet å forlate Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes, får nå asylsøkerne bevege seg fritt igjen.

Asylsøkerne fikk beskjed om at restriksjonene var opphevet mandag kveld, opplyser kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen ved Politiets utlendingsenhet (PU) til Aftenposten.

Kort tid etter restriksjonene ble opphevet hadde politiet, som har vært på ankomstsenteret de siste dagene, dratt derfra. Ved 18-tiden i går kveld var det helt stille på stedet. Det var da ikke noe som tydet på at noen av asylsøkerne holdt på å forlate mottaket.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund minner om at politibetjenter kan oppleve å måtte gjennomføre vedtak man personlig er uenig i.

- Det er krevende. Men politiets jobb er å gjennomføre alle vedtak politikerne bestemmer. Den enkelte politibetjent kan ikke melde seg ut og inn av oppdrag, avhengig av egne meninger. Blir det for vanskelig, kan man ikke jobbe i politiet, sier han.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment