Wednesday, July 8, 2015

Einar Hirsch (62) survived 350 meter drop – Nettavisen

Promotion med annonselenker

- Jeg var sikker på at det var det. Jeg kunne ikke forstå at man kunne overleve noe sånt, sier kona Munch-Ellingsen.

(LOFOTPOSTEN): Lørdag deltok paret i en guidet gruppe på turen opp til Møysalen (1262 moh) i Vesterålen. Fjellet er Hinnøyas høyeste, og har med årene blitt en populær destinasjon for både lokale og tilreisende.

De to var med i en gruppe på 24 deltakere, fulgt av tre guider.

Einar forsvant

Alt gikk fint til topps, til tross for at tåka la en demper på utsikten.

Store deler av ferden som vanligvis gås til fots og er sikret delvis med kjetting på sommeren, blir i disse dager grunnet store snømengder sikret med taulag.

Etter det bratteste og normalt kjettingsikrede partiet på vei ned, kom et område som ekteparet Einar og Anne Katrine følte var litt utsatt. De mente de kunne trenge tau der, men det ble det ikke noe av.

- Einar gikk foran meg, og jeg hadde en kvinne bak meg. Det begynte med at hun sklei, så sklei jeg, og da Einar skulle stanse oss alle fra å falle, var det han selv som sklei og falt, forteller Anne Katrine Munch-Ellingsen til Lofotposten.

Einar forsvant. Tåka gjorde det umulig å se noe.

- Jeg tenkte at det var det. Jeg kunne ikke forstå at man kunne overleve noe sånt. Det var en helt forferdelig følelse, sier Anne Katrine. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alt gikk greit til toppen. Her er Anne Katrine Munch-Ellingsen og Einar Hirsch på toppen av Møysalen. På vei ned var det ulykken skjedde. (Foto: Privat)

Helikopter til Bodø

Hovedturlederen kom til, akte seg ned til Einar for å hjelpe ham.

Den bratte ferden ned fjellsida hadde mirakuløst nok ikke gitt Einar verre skader enn at han kunne gå selv.

Resten at turlaget gikk ned normalvei, og møtte Einar og guiden en tid etterpå.

Etter hvert kom SeaKingen, og fraktet Einar Hirsch og Anne Katrine Munch-Ellingsen til sykehuset i Bodø.

Bedre sikring

I ettertid er Anne-Katrine overbevist om at han har hatt englevakt. Og at det er takket være en kald sommer og fortsatt store snømengder mannen kom fra ulykken helt forslått, med brukket arm og brudd i ansiktet.

Hun sier de hadde full tiltro til hovedguiden hele tiden, og at de ikke ønsker å gi noen skyld for ulykken som skjedde.

Selv er de fjellvante folk, hadde godt skotøy, og var beredt til turen som ventet.

- Men akkurat dette partiet burde vært sikret. Det var også uheldig at vi uttrykte vår bekymring for å forsere det, og at det deretter gikk så galt som det gjorde, sier Munch-Ellingsen.

- Jeg klandrer ingen. Men for ettertid håper jeg dette partiet, hvor det ikke er noe som kan stanse et fall, blir sikret bedre.

Kriseoppfølging

I tillegg ønsker hun å komme med tilbakemelding på oppfølgingen i ettertid. Én ting er at et brukket kinn og en knekt arm kan leges, men opplevelsen ekteparet hadde har virkelig vært et sjokk.

- En venn av oss sa vi burde fått en debriefing etter en slik hendelse. Så vi spurte på sykehuset. De sa vi måtte kontakte guideselskapet. Guideselskapet mente vi skulle få dette fra sykehuset igjen. Så det ble veldig åpenbart at det ikke er etablert noen faste rutiner for den psykiske oppfølgingen i ettertid, sier Munch-Ellingsen.

Mandag, to dager etter hendelsen, har de fått snakket med en psykiatrisk sykepleier, noe de er veldig takknemlig for. De har også fått tilbud om videre oppfølging når de i morgen reiser tilbake til Sigerfjorden for tilbringe siste del av ferien før hjemreise 20. juli.

- Det er bemerkelsesverdig at det ikke fantes bedre prosedyrer for dette i etterkant, og det bør gjøres noe med. Jeg tenker også på kvinnen som falt bak meg, og slo seg hun også. Hvordan har hun det nå? lurer Munch-Ellingsen på.

- Det er fort å tenke de verste tanker. I ytterste konsekvens kunne vi alle ramlet utenfor. Det tør jeg nesten ikke tenke på.

Bildet ble tatt den siste lengden gruppen gikk i taulag før Einar Hirsch falt utfor fjellsiden. Kona Anne Katrine Munch-Ellingsen mener snøen kan ha berget Einar den 350 meter lange ferden ned fjellsiden, ved at den skånet han mot stein og annet. (Foto: Privat)

- Skjer sjeldent

Daglig leder på Møysalen Nasjonalparksenter, Lise Rasmussen Bygdnes, sier de er håndteringen av ulykken fra sin side.

- Det er en situasjon som vi helst ikke ønsker skal skje, men når det først skjedde følte vi at det gikk veldig greit, og at våre prosedyrer fungerte.

Møysalen Nasjonalparksenter organiserer via Møysalentur guidede turer i området.

Guidene har i tillegg til mobiltelefon med seg satelittelefon, samt VHF-radio for internt samband.

- Selv med satelitt må man bevege seg litt for å få god dekning. Dette gjorde hovedguiden, og fikk meldt inn posisjon og status til oss, som så ble videreformidlet til redningssentralen. Dette er noe vi er drillet på, sier Rasmussen Bygdnes.

Utfordringen i fjellet disse dager er de store snømengdene. Flere av sesongens første turer har blitt avlyst av den grunn. Ennå er kjettingene som normalt sikrer partier av ryggen opp mot toppen nedsnødd, men disse områdene sikres nå med taulag.

Vanskelige snøforhold

Det var rett etter at følget ble tatt ut av taulaget at ulykken skjedde. I etterpåklokskapens navn sier Rasmussen Bygdnes at de om mulig kunne ha fortsatt taulaget litt lenger, men at det er en utfordrende vurdering å gjøre i etterkant.

- Snøforholdene endrer seg hele tiden. For noen uker siden var det to meter snø på toppen. Det verste, som våre guider melder tilbake om, er at det i år ligger et skarelag under den øverste snøen. Det gir utfordringer i situasjoner som denne.

I etterkant av hendelsen opplyser Rasmussen Bygdnes at guiden involvert har blitt fulgt opp av dem, og at guiden har holdt kontakten med ekteparet Einar og Anne Katrine.

- De som kom ned uttrykte at de oppfatte situasjonen som håndtert på en profesjonell måte, og at de var glade for at det har gått så bra som det gjorde. For oss er dette en viktig erfaring. Uheldigvis kan man ikke helgardere seg mot ulykker, og sikkerhet er alltid viktigst når vi arrangerer denne typen turer.

Tenke positivt

Søndag ble Einar operert i armen, og er nå ved godt mot.

- Vi priser oss lykkelig over at det gikk så godt som det gjorde. Nå må vi fokusere på det, og komme oss videre.

Resten av oppholdet i Sigerfjorden, før ekteparet reiser hjem til Stavanger, skal tilbringes på lave høyder.

- Det blir nok ikke flere fjellturer på oss denne sommeren, nei, sier Munch-Ellingsen.

Les flere saker fra Lofotposten her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment