Wednesday, June 17, 2015

Introduces National absence limit of ten percent – Aftenposten

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet!

Fraværsgrensen skal innføres fra skoleåret 2016/2017, og innebærer at elever som har mer enn ti prosent fravær i et fag ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i faget.

– Det å stille krav til elevene er å bry seg om elevene. Det er valgfritt å begynne på videregående skole, men når man har valgt å gå på videregående skole er det ikke valgfritt om man møter opp til undervisningen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Frem til 2009 opererte flere skoler med en lokal fraværsgrense på 10, 15 eller 20 prosent, men den lokale fraværsgrensen ble opphevet av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

– Det er stor grunn til å tro at fjerningen av grensen henger sammen med økt fravær flere steder i landet. Jeg opplever også at mange lærere har ønsket å gjeninnføre en fraværsgrense, fordi de har sett konsekvensene, sier Røe Isaksen.

Les også: Rekordfravær i norsk skole

– Bra at det stilles krav til oss

På Ullern videregående skole i Oslo er en andreklasse samlet til årets siste mattetime før sommerferien.

– Jeg syns det er bra at de strammer inn hvor mye man kan være borte fra skolen uten at man har en god grunn til det, sier elev Kaia Feinberg (18).

Hun forstår at det kan være vanskelig for lærere å sette karakter på elever som ikke møter til undervisningen.

– Det skal være positivt å møte opp på skolen, og jeg syns det er bra at det stilles krav til oss, sier hun.

Ungdommene sier de ikke skulker selv, og forteller at det er lite skulking på skolen. Da Aftenposten besøkte matteklassen, var 23 av 30 elever til stede.

– Det er veldig uvanlig. Det er nok fordi det er aller siste time i år og vi egentlig ikke har mer vi skal gå gjennom, sier Astrid Malm (18).

– Folk er opptatt av å gjøre det bra, og man må være på skolen for å henge med, sier Peder Ditlev-Simonsen (18).

– Hvilke konsekvenser kan en fraværsgrense få for dem som skulker?

– Jeg tror det kan motivere dem til å møte på skolen, siden det faktisk kan få store konsekvenser dersom man ikke gjør det, sier Ditlev-Simonsen.

Flertallet ønsker en fraværsgrense

Aftenposten har tidligere skrevet at fraværet i de videregående skolene i Oslo har økt de siste årene. Kunnskapsministeren sa den gang at situasjonen ikke var holdbar, og satte i gang arbeidet med å få endret fraværsreglene.

– Vi har hatt en rekke forslag på høring, og opplever at dette er en sak svært mange lærere og rektorer er engasjert i. 70 prosent av de spurte i høringsrunden sier at de ønsker en fraværsgrense, sier Røe Isaksen.

I høringsrunden har tre modeller for en fraværsgrense blitt vurdert. Utdanningsdirektoratet, som på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet har gjennomført høringen, anbefalte et forsøk med en fraværsgrensen på 10-15 prosent. Nå har man altså landet på det strengeste alternativet.

Kunnskapsministeren frykter ikke at strengere krav vil gjøre det vanskeligere for elever som sliter med å fullføre skolegangen.

– Det at man har en klar og tydelig forventing til elevene, mener vi kan bidra til å få frafallet ned. Men det betyr ikke at vi kan slutte med andre tiltak, sier han.

Elevorganisasjonen kritisk

– Problemet er at en fraværsgrense tar utgangspunkt i at alle elever som ikke møter på skolen er skulkere, mens realiteten er at et er mange årsaker til at elever ikke møter på skolen. Det kan være turbulente forhold på hjemmebane, psykiske vansker eller mobbing. Ikke alle årsaker til fravær er like lett å dokumentere, og det regnes dermed ikke som gyldig fravær, sier Kristoffer Hansen, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

Han mener det er urettferdig at fravær skal påvirke karakterer.

– Vi er helt uenig med kunnskapsdepartementet om utgangspunktet for denne saken. Vi mener at det er kompetansen til eleven som skal ligge til grunn for karakteren man får, uavhengig av hvor mye fravær man har, sier Hansen.

– Vil føre til at flere dropper ut

Elevorganisasjonen frykter at strengere fraværsregler vil føre til at flere dropper ut.

– Hvis man har vært mye borte en periode tidlig i skoleåret, er løpet allerede kjørt. Da hjelper det ikke om eleven gjør det kjempebra resten av året, ettersom at han eller hun allerede har for mye fravær til å få karakter, sier Hansen.

Vil ha gjensitting

– En fraværsgrense vil disiplinere elevene og jeg er sikker på at det vil føre til at fraværet i skolen går ned, sier Karl-Eirik Kval, lektor ved Blindern videregående skole og forfatter av boken Det store skolesviket.

Han tror innføringen av en fraværsgrense på ti prosent vil være positivt for både lærere og elever.

– Det er viktig for elevenes læring at de er til stede på skolen, det handler om at det er mange viktige poenger som kommer frem i undervisningen som ikke nødvendigvis står i lærebøkene. For lærerne vil det være enklere å sette riktige karakterer på elver dersom de er mer til stede, sier Kval.

Kval har tidligere tatt til orde for en strengere linje i norsk skole, og mener en fraværsgrense er et steg i riktig retning.

– Man trenger en fraværsgrense, men man trenger også å stramme inn på det som skaper fravær. Jeg mener man bør innføre gjensitting for elever som kommer for sent, det er ofte det at elever kommer for sent som fører til fravær. I tillegg bør man innføre en ordning som gjør at foreldre til elever under 18 år får beskjed per sms dersom barna deres er borte fra skolen. På den måten engasjerer man også foreldre i arbeidet med å få ned fraværet, sier Kval.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment