Thursday, May 21, 2015

The National Auditor butcher emergency work after 22 July – Nettavisen

Reisetips med annonselenker

Tre av ni departement har ikke gjort jobben sin, mener riksrevisor Per-Kristian Foss.

OSLO (Nettavisen): 22. juli 2011 døde 77 mennesker i et brutalt angrep mot Regjeringskvartalet og Utøya. I tida etterpå ble beredskapen i Norge kraftig kritisert.

I 22.juli-rapporten fra Gjørv-utvalget  i 2012 kom det frem at angrepet mot regjeringskvartalet kunne vært forhindret. Beskyttelsen av menneskene på Utøya burde vært bedre, en raskere politiaksjon var mulig og gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere.

I rapporten ble det også lagt vekt på at flere sikrings- og beredskapstiltak for å vanskeliggjøre nye angrep og redusere skadevirkningene burde ha vært iverkssatt. 

Nå tre år senere har riksrevisjonen kommet frem til at beredskapen fortsatt har alvorlige svakheter.

- Dette er den alvorligste kritikken vi har rettet mot et departement, i alle fall i min tid, sier riksrevisor Per-Kristian Foss under pressekonferansen. 

Les også: Bistand til bedre styring virker ikke

Tre av ni departementer får slakt

Tre av ni departementer har i liten grad fulgt opp anbefalingene fra tidligere tilsyn utført av DSB på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet.

  •  Justis- og beredskapsdepartementets styring og oppfølging av fylkesmennenes beredskapsarbeider er mangelfull.
  •  Det gjennomføres ingen systematisk evaluering og oppfølging etter øvelser og hendelser.

 Justis- og beredskapsdepartementet er gitt klarere hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap etter 2011. Riksrevisjonens undersøkelse viser at alvorlige svakheter ved departementets arbeid med samfunnsikkerhet og beredskap.

Her kan du lese hele rapporten fra riksrevisisjonen.

– Tre departementer, også Justis- og beredskapsdepartementet selv, har i liten grad fulgt opp anbefalinger etter DSB-tilsyn, det er begrenset læring av øvelser og hendelser, og det er svak styring og oppfølging av fylkesmennenes beredskapsarbeid, sier riksrevisoren.

Les også: 22. juli-rapporten

Justisminister Anders Anundsen mener at de vesentlige funnene i rapporten allerede er adressert.

Trond Reidar TeigenNTB scanpix

- Ikke grunnlag for å konkludere med alvorlige svakheter

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mener at Riksrevisjonens undersøkelse gir et begrenset bilde av departementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhet og beredskap, og at det ikke er grunnlag for å konkludere at utøvelsen av samordningsansvaret har alvorlige svakheter.

- Justis- og beredskapsdepartementets samordningsrolle innen samfunssikkerhets- og beredskapsområdet favner vesentlig bredere enn den avgrensingen riksrevisjonen har gjort, sier Anundsen.

Han mener at de vesentlige funnene i rapporten allerede er adressert.

- Jeg vil samtidig understreke at mye av arbeidet innenfor arbeidssikkerhet og beredskap innebærer et langsiktig utviklingsarbeid, og noen tiltak og mål vil ta tid å realisere.

Riksrevisjonens anbefalinger

Riksrevisjonen anbefaler at Justis- og beredskapsdepartementet:

  • Forsterker oppfølgingen av gjennomførte tilsyn med eget og andre departementers beredskapsarbeid.
  • Sørger for at det er bedre samsvar mellom de faglige styringssignaler som gis, og de ressurser som stilles til disposisjon for fylkesmennene på beredskapsområdet.
  • Sikrer at læringspotensialet etter hendelser og øvelser kartlegges, utnyttes og formidles på en mer systematisk måte.
  • Klargjør ansvars- og rollefordelingen mellom departementet og DSB i praktiseringen av samordningsansvar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Tre departementer, også Justis- og beredskapsdepartementet selv, har i liten grad fulgt opp anbefalinger etter DSB-tilsyn, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Heidi Schei LilleåsNettavisen

Må stille krav til DSB

Fram til 2015 har departementets styring av DSB hovedsakelig vært aktivitetsbasert.  Om DSB bidrar til mål- og resultatoppnåelse på området samfunnssikkerhet og beredskap, har derfor i liten grad vært mulig å vurdere.

Les også: Bombeekspert ønsker sikkerhetssoner i nytt regjeringskvartal

Departementet etterspør i liten grad rapportering om ressursutnyttelse og har heller ikke informasjon om dette fra evalueringer av DSBs virksomhet.

Riksrevisjonen anbefaler at Justis- og beredskapsdepartementet stiller tydelige krav til  til DSB.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

LikeTweet

No comments:

Post a Comment