Tuesday, March 1, 2016

Tautrekning about taxes and jobs in Nydalen – Aftenposten



Én håndfast nyhet kom i hvert fall ut av det halvårlige møtet mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og Venstre og KrF i Nydalen tirsdag.

En ny «supergruppe» bestående av de fire partienes nestledere skal nå gå igjennom omstilling, arbeidsplasser, skattespørsmål, umiddelbare tiltak og «det grønne skiftet».

Dette er folk som har et par jern i ilden fra før. Høyres Jan Tore Sanner er kommunalminister, Frps Ketil Solvik-Olsen er samferdselsminister, Venstres Terje Breivik er finanspolitisk talsmann. I KrF kommer det noen, men navnet er ikke klart ennå.

Men de får altså i oppgave å komme med innspill til svært mye av det aller vanskeligste i norsk økonomi fremover.

- Det er større utfordringer i budsjettarbeidet nå enn i de tidligere årene, flyktningesituasjonen spiller blant annet inn. Det dreier seg å etablere flere arbeidsplasser. Venstre har spilt inn 40 forslag. Vi er enige om å etablere en egen arbeidsgruppe som skal jobbe kontinuerlig med omstilling, det grønne skiftet og gründerskap med nye arbeidsplasser.  De skal bidra i langtidsprogrammet og i budsjettarbeidet. De skal inn på omstillingene, det grønne skiftet og da må vi lete etter arbeidsplasser med mindre fotavtrykk på klimafeltet, sa statsminister Erna Solberg under en pressebrief.

Nydalen med litt mindre nerver?

Nydalen. Det var her samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og de to mellompartiene ble skapt for to og et halvt år siden. Det var her – på det spraglete, blåtonede teppet i møterommet – at det tidvis har vært nerver etter krangler og hvor begreper som «samarbeidspartier» ikke helt så ut til å rime.

Var det mindre nerver denne gråblå tirsdagen tidlig i mars, en uke før Regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal? Kanskje.



- Det som politiske partier diskuterer, er ikke bråk. Det er prøvene på å finne et vippepunkt mellom partiene. Det er mye jobb. Vår jobb er å kjempe for våre saker, det er vår jobb og det er ikke bråk, sa Venstre-leder Trine Skei Grande, som altså avviste at det var lagt opp til noe bråk denne budsjetthøsten også.

Selv finansminister Siv Jensen (Frp) virket optimistisk, til tross for at Venstre akkurat hadde levert en ønskeliste med 40 tiltak for grønn omstilling og ny økonomi.

Hva blir mulig? Her skal supergruppen komme inn

- Alle fire partier har ønsker og forventninger, det skulle bare mangler. Men vi skal klare å få dette til innenfor et mindre handlingsrom, sa Jensen. Også hun i grått: En grå, poncho-lignende, varmende kappe over skuldrene.

Men 40 forslag fra Venstre? Storstilt utbygging (Enova) av infrastruktur for elbil og hydrogen. Fritak for arbeidsgiveravgift i tre år for nystartede bedrifter med mindre enn fem ansatte. Og 38 andre?

- Hvordan ser du som regjeringssjef på denne bunken forslag? Hva kan du gå for, og hva blir ikke mulig?

- Jeg gir ikke noen vurdering av de enkelte forslagene. Noen er på skattesiden, noe er på skattelettelsesiden, noe er forskning og utvikling. Vi er enige om prinsippet om å gå fra røde til grønne skatter. Arbeidsgruppen vi utnevner skal se på noe av dette, sier Solberg til Aftenposten.

- Parallelt med alt dette pågår arbeidet med nytt skattesystem i Stortinget. Hvilke hovedønsker har du til resultatet?

- Et skattesystm som motiverer til flere investeringer, både fra utenlandske og norske eiere. Vi trenger flere folk som vil investere i næringsvirksomhet som er mer risikofylt i årene fremover.

Hareide: – Mye konstruktivt i samarbeidet

Rundt det hele gled KrF-leder Knut Arild Hareide. I blådress à la alvorlig forretningsmann. Var han enig i at dette blir en vanskelig budsjetthøst, gitt lav oljepris og flyktningeutgifter?

- Jeg sitter ikke med samme faggrunnlag. Det er nok bekymringer rundt den omstillingen vi har, med sviktende oljepris, og situasjonen i Europa setter oss på prøve. De budsjettene vi har hatt til nå, har gitt oss godt handlingsrom, men det er ikke sikkert at det vi nå har foran oss gir et like stort rom i neste års budsjett.

- Og når krybben er tommere, bites hestene, heter det i et ordtaksvariant?

- Det er alltid mer vanskelig og krevende når det er mindre å fordele. Desto viktigere er det å lede dette godt, sier Hareide.

Er det så mye bråk som inntrykket er?

- Her i Nydalen har man tidligere fått inntrykk av mye strid og bråk. Hva er den egentlige situasjonen, slik du ser det?

- Flyktninger og bistand har preget debatten det siste halvåret og dette er et område hvor det er betydelig avstand mellom de fire samarbeidspartiene. Det har naturlig nok preget samarbeidet. Men de gode politiske resultatene vi har oppnådd er kommet i skyggen av det vi er uenige om, sier Hareide.

- Vi skal jo heller ikke være redde for en politisk debatt. Jeg synes det er mye konstruktuvt i samarbeidet. Det opplever jeg for egen del. Så er det av og til en frustrasjon i KrF rundt det vi er uenige om, men det er også tilfredshet rundt flere av de viktige sakene hvor vi har fått det til. Nå har vi diskutert budsjettet og det er viktigst. Hvilke politiske resultater vi til syvende og sist oppnår, vil være det viktigste for oss i KrF, sier han.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment