Tuesday, March 15, 2016

PST defeat was named the world’s best judgment in 2015 – Aftenposten



Det var 8. juni at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) tok beslag i filmopptak hjemme hos regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Først et halvt døgn senere ble materialet låst ned og forseglet hos PST i påvente av at domstolene skulle vurdere hvorvidt polititjenestemennene kunne få benytte bevismaterialet.

Overkjørte tingretten og lagmannsretten

Både Oslo tingrett og en enstemmig lagmannsrett kom til at beslaget var lovlig. Men Rolfsen anket dommen til høyesterett, som enstemmig kom til motsatt slutning.

Det er høyesteretts kjennelse som nå lovprises av Columbia University i New York.

I pressemeldingen fremheves det at kjennelsen var enstemmig og at høyesterett la vekt på å beskytte journalistiske kilder til tross for at det var en antiterror-etterforskning.

«I motsetning til den omfattende internasjonale tendensen til å ofre ytringsfriheten i krisetider, anerkjenner denne kjennelsen den avgjørende betydningen av en fri presse», heter det i pressemeldingen. 

Helt fersk pris

Den årlige prisen ble først opprettet i fjor av universitetets rektor Lee C. Bollinger, og dette er derfor bare andre gang den deles ut. Prisen, Columbia Global Freedom of Expression Prizes, deles ut i to kategorier.



Den ene er for «en vesentlig juridisk kjennelse», som altså gikk til Norges høyesterett, og den andre er for «fremragende juridiske tjenester». Den gikk til to tyrkiske akademikere og en tyrkisk advokat.

- Norsk høyesterett i verdenstoppen

Advokat Vidar Strømme representerte Norsk Redaktørforeing i saken, og han synes prisen er gledelig.

- Høyesterett er i verdenstoppen når det gjelder å vurdere ytringsfrihetsspørsmål. De har vært ytringsfrihetens vokter i Norge, men det er første gang de tildeles en slik pris internasjonalt. Det er gledelig å ha vært med på grunnlaget for en slik avgjørelse, sier Strømme til Aftenposten.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk til aksjon mot filmregissør Rolfsens hjem. Derfra tok de med seg råmateriale til en dokumentar om det norske ekstremistmiljøet.

Beslaget førte til sterke reaksjoner:

- PSTs aksjon hos Ulrik Imtiaz Rolfsen er en presseetisk skandale 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment